گلاب مایعی است خوشبو و معطر که از تقطیر برگ گل محمدی با آب بدست میآید. و دارای خواص و فواید زیادی است. گل محمدی یکی از گلهای بسیار معطر در ایران است که میتوان گفت در چندین استان کشور رشد و پرورش داده میشود. در این میان شهرستان کاشان رتبه اول پرورش گل را به خود اختصاص داده است. در کاشان شهرهایی چون قمصر، نیاسر، برزک، کامو و سده به پرورش گل محمدی در وسعت بالا میپردازند و صنعت گلابگیری در این شهرها بسیار رواج دارد. و به عنوان شغل برای بسیاری از خانوادهها محسوب میشود. اما در بین این شهرها قمصر در رتبه اول گلابگیری قرار دارد و به پایتخت گلابگیری معروف است. از گلاب در صنعتهای مختلف دارویی، عطرسازی و خوراکی استفاده میشود.
گلابگیری به دو صورت سنتی و شرکتی صورت میگیرد در هر دو روش پایه و اساس این امر بر تقطیر گل محمدی بنا شده است. در زیر هر یک از مراحل گلابگیری را توضیح میدهیم.
در این روش مقدار مشخصی از گل برگهای گل محمدی را همراه با 80 لیتر از آب داخل دیگ مسی ریخته و درب دیگ را میبندند و تمام منافذ آن را میپوشانند، دیگ به وسیله لولههای فلزی بلند به یک پارچ مسی که در حوض آب سرد قرار دارد وصل شده است زمانی که آب داخل دیگ به جوش میآید، بخار آب از طریق لولهها به سمت پارچ حرکت میکند و چون پارچ مسی در آب سرد قرار دارد بخار آب قبل از رسیدن به پارچ به مایع تبدیل میشود، این مایع بدست آمده را گلاب مینامند. که بسته به میزان گل محمدی که در دیگ ریخته شده است عیار آن سنجیده میشود به عنوان مثال اگر 30 تا 35 کیلو گل را با 80 لیتر از آب ترکیب کنند حدود 40 لیتر گلاب درجه یک حاصل خواهد شد که در عیارهای 40، گلاب 50 عیار، 60 و 80 عیار موجود است. درصد خلوص آن بالاتر از 24 درصد خواهد بود.
در این روش هم گل محمدی را همراه با آب داخل دستگاههای گلابگیری میریزند و عمل تقطیر را روی آن انجام میدهند با این تفاوت که در این روش از حرارت مستقیم استفاده نمیشود و از بخار آب کمک گرفته میشود. بعد از اینکه گلاب حاصل شد، عملیات پاستوریزه کردن و بسته بندی انجام میشود. گلابگیری شرکتی به دو روش تقطیر یا نیم جوش کردن صورت میگیرد. در روش نیم جوش کردن که ساده ترین روش گلابگیری شرکتی نیز محسوب میشود گل های محمدی که صبح زود چیده شدهاند را داخل دیگ میریزند سپس آب را روی گلبرگها ریخته و اجازه میدهند آب و گلبرگ ها با هم بجوشند. این عمل تا جایی تکرار میشود که رنگ گلبرگهای محمدی به صورتی روشن تبدیل شود و همچنین رگههایی از روغن روی آب قرار بگیرد. بعد از خنک شدن گلبرگها را از آب جدا کرده، مایع باقیمانده همان گلاب است. در این روش گلابگیری صنعتی تنها چیزی که از اهمیت بالایی برخوردار است چیدن گل محمدی در صبح زود خواهد بود تا گلابی خالص داشته باشیم.
در روش تقطیر برای گلابگیری به صورت صنعتی به اولین چیزی که نیاز داریم دستگاه تقطیر است. در این روش گلاب حاصله با کیفیتتر و مرغوبتر از روش نیم جوش کردن خواهد بود. برای گلابگیری به روش تقطیر برگهای گل محمدی را داخل دستگاه تقطیر میریزند و عمل استخراج گلاب را انجام میدهند. در این روش روغن حاصله از گلابگیری بسیار بیشتر از روش نیم جوش کردن است. در روش تقطیر برای تقطیر گل محمدی از حرارت غیر مستقیم ( بخارآب) کمک میگیرند. امروزه اکثر تولیدکنندگان گلاب صنعتی برای استخراج هر چه بیشتر گلاب با کیفیت بالاتر و روغن بیشتر و همچنین مصارف تجاری تمایل زیادتری به استفاده از روش تقطیر دارند اما روش نیم جوش کردن نیز برای مصارف خانگی مورد توجه قرار میگیرد.
در این نوشتار سعی داریم فرق بین گلاب سنتی و صنعتی را برای شما بیان کنیم . از مهمترین تفاوتهایی که میتوان برای گلاب سنتی و شرکتی در نظر گرفت اسانس گلاب است. به این منظور که تمامی مراحل گلابگیری در دو روش بصورت یکسان انجام میشود با این تفاوت که در روش شرکتی اسانس یا همان عطر گلاب از بخار آن جدا میشود بنابراین می توان گفت عیار گلاب شرکتی کمتر و یا پایین تر از گلاب سنتی است.
از دیگر تفاوت های میان این دو گلاب میتوان به کیفیت آنها اشاره کرد بدین معنی از آنجا که در گلاب سنتی اسانس گلاب جدا نمیشود لذا گلاب مزهی تلختری خواهد داشت و همانطور که میدانیم هر چه گلاب تلختر باشد کیفیت بالاتری دارد لذا میتوان گفت کیفیت گلاب سنتی از گلاب صنعتی بیشتر است.
تفاوت بعدی که میتوان از آن یاد کرد به زمان نگهداری گلاب بر میگردد در واقع گلاب سنتی اگر به مدت زیادی مورد استفاده قرار نگیرد و درب آن بسته بماند در زمان استفاده باز هم همان بو و رنگ و طعم اولیه خود را خواهد داشت و مرور زمان در کیفیت آن تاثیری نخواهد گذاشت اما گلاب شرکتی بعد از گذشت زمان به مرور رنگ و طعم و بوی اولیه خود را از دست میدهد و ظاهری شبیه آب به خود خواهد گرفت. با توجه به مطالب یاد شده در بالا اکنون میتوانید به این سوال به راحتی جواب دهید که: گلاب سنتی بخریم یا گلاب صنعتی؟
دستگاههای عرق گیری بر پایه و اساس عمل تقطیر ساخته شدهاند همانطور که میدانیم تقطیر یعنی جدا کردن دو مایع با نقطه جوش متفاوت و گلابگیری هم بر اساس عمل تقطیر انجام میشود پس برای گرفتن گلاب و یا عرقیات گیاهی دیگر که امروزه به یک کسب و کار تبدیل شده در وهلهی اول به دستگاه عرق گیری نیاز داریم. دستگاههای عرق گیری در دو نوع خانگی و صنعتی در بازار فروش وجود دارند.
نوع خانگی این دستگاهها در ظرفیت کمتری نسبت به نوع صنعتی آن عرضه میشود دستگاههای عرق گیری صنعتی دارای کندانسورهایی ( سردکن) است که عملیات تقطیر را با سرعت بالا انجام میدهد. این سردکنها به دو صورت برقی و آبی وجود دارند. و همانطور که از اسم آنها مشخص است با سرد کردن دستگاه باعث بالا رفتن سرعت عرق گیری و همچنین آسان شدن کار میشوند.
دستگاههای عرق گیری غالبا از جنس آلومینیوم، مس و یا استیل ساخته میشوند که فراهم کردن دو نوع آلومینیومی و استیل آن نسبت به نوع مسی آسانتر است. استفاده از این دستگاهها بسیار ساده است و برای راحتی کار شما در ظرفیتهای گوناگون ساخته شدهاند تا شما با توجه به فضای محل کارتان بتوانید آنها را تهیه کنید. از مهم ترین کاربردهایی که برای دستگاه های عرق گیری می توان نام برد گرفتن اسانس ( عصاره ) گلاب است.
همانطور که میدانیم گلاب از تقطیر گل محمدی بدست میآید و اسانس گلاب از گلاب حاصل میشود. اسانس گلاب بسیار معطر و بدون رنگ است که دارای قیمت بسیار بالایی نیز هست زیرا برای تهیه و تولید آن به مقدار قابل توجهی از گل محمدی نیاز داریم به عنوان مثال برای تولید یک لیتر از این اسانس به چیزی حدود 4 تن گل محمدی نیاز است. عملیات اسانس گیری گلاب به صورتهای مختلفی انجام میشود از جمله استفاده از حلالها، استفاده از روغن های جذب کننده و تقطیر.
گلابها از نظر میزان اسانس با یکدیگر متفاوتاند و به سه دسته سبک، متوسط و سنگین تقسیم میشوند. در دستهی سبک مشخصا گلاب از غلظت و بوی کمتری برخوردار است. اگر دنبال گلاب ارزان قیمت برای مصارف خانگی هستید این گلاب گزینه مناسبی خواهد بود.
چنانچه ما اسانس گیری از گلاب اول ( گلاب سبک ) را دوباره انجام بدهیم اسانس حاصله دارای غلظت و قیمت بالاتری خواهد بود که این نوع گلاب را متوسط مینامند. گلاب سنگین از ترکیب و اسانس گیری دو گلاب سبک و متوسط به دست میآید. این گلاب دارای غلظت بسیار بالا، کیفیت عالی است و بیشتر برای صادر کردن تولید میشود.
اسانس گلاب به دو صورت خوراکی و غیر خوراکی در بازار یافت میشود که از نوع خوراکی آن در آشپزی، صنعت دارویی و از نوع غیر خوراکی آن در عطرسازی و لوازم آرایشی و بهداشتی استفاده میشود. اسانس گلاب دارای طبع گرم است.
استفاده از گلاب به قرون وسطی باز میگردد با مرور زمان و بعد از پی بردن به خواص گلاب برای پوست از این مایع در صنعت مواد آرایشی و بهداشتی برای تهیه محصولات پوستی کمک گرفته شد. در این نوشتار برخی از خواص گلاب برای پوست را بیان میکنیم امیدواریم که مورد توجه شما عزیزان قرار بگیرد.
یکی از مهمترین ویژگیهای گلاب، خاصیت ضدالتهابی و آنتی اکسیدان بودن آن است. استفاده از گلاب به دلیل دارا بودن خاصیتهای فوق میتواند به ما در درمان تحریک پوست به دلیل اگزما و همچنین کم شدن قرمزی پوست کمک شایانی میکند. خاصیت آنتی اکسیدانی گلاب به پوست کمک میکند تا از سلول ها در برابر انواع آسیبها محافظت کند.
از گلاب در محصولات آرایشی برای کم شدن چین و چروک پوست استفاده شده است. حال اگر بخواهیم از خود گلاب برای رفع پیری پوست کمک بگیریم کافی است یک قاشق چایخوری گلاب را با یک قاشق آب لیموی رقیق شده مخلوط کرده، مایع حاصله را به مدت 15 دقیقه روی پوست صورت خود بمالید و سپس بشوئید. این امر موجب می شود تا پوستی نرم و یکدست داشته باشید.
برای بهره بردن از گلاب به عنوان آب رسان پوست باید 3 قاشق غذاخوری گلاب را با 2 قاشق عسل مخلوط کرده و به مدت 15 دقیقه روی پوست خود بگذارید و سپس بشورید. این ترکیب یک آبرسان بسیار قوی برای پوستهای خشک محسوب میشود. کسانی که پوست حساس دارند میتوانند از گلاب برای طراوت پوست خود کمک بگیرند. بدین منظور نصف یک خیار را بردارید و آب آن را بگیرید سپس آن را با دو قاشق غذاخوری عسل و یک قاشق گلاب مخلوط کرده و روی پوست خود بمالید و بعد از 15 دقیقه پوست خود را بشوئید تا از داشتن پوستی شاداب لذت ببرید.
یکی از مهمترین فواید گلاب برای پوست صورت مرطوب کنندگی آن است. که به جوان شدن پوست، رفع قرمزی، اگزما و همچنین کاهش پف زیر چشم کمک میکند. اکنون که با برخی از فواید و خواص گلاب برای پوست آشنا شدید بهتر است که بدانید ممکن است پوست برخی از افراد نسبت به گلاب حساسیت داشته باشد که این حساسیتها را به صورتهای خارش، سوزش و قرمزی پوست نشان بدهد. برای اینکه مطمئن باشیم گلب بر روی پوست ما ایجاد حساسیت نمیکند کافی است قبل از استفادهی هر یک از ماسکهای تولید شده بوسیله گلاب ، مقدار کمی از آنها را روی پوست بازوی دست خود امتحان کنید چنانچه عارضه پوستی ایجاد نشد بعد از 24 ساعت با خیال راحت میتوانید از ماسکهای گلاب استفاده کنید.
از آنجا که کاشان دارای موقعیت جغرافیایی مناسب برای پرورش گل محمدی است بنابراین میتوان با قاطعیت گفت که کاشان یکی از بزرگترین مراکز تولید گلاب درجه یک در کشور است. در این شهر عرقیات گیاهی مختلف در انواع متفاوت تولید میشوند که دلیل تفاوت آنها در میزان خلوص و کیفیت عرقیات است که این امر در نتیجه قیمت گلاب را تعیین مینماید.
برای خرید گلاب اصل به دو صورت حضوری و اینترنتی میتوان عمل کرد. هنگام خرید حضوری به این نکته توجه داشته باشید که گلاب اصل بدون رنگ، دارای طعم تلخ و بوی معطری است( نباید بوی گلاب به سمت تندی برود زیرا در اینصورت به جای اسانس از عطر برای معطر کردن گلاب استفاده شده ). با پیشرفت تکنولوژی امروزه برای جلوگیری از هدر رفتن وقت و هزینه کمتر برای رفت و آمد کافی است برای خرید انواع عرقیات گیاهی و همچنین گلاب با کیفیت و ارزان قیمت به فروشگاههای اینترنتی مراجعه می شود.
پیشنهاد ما برای شما در خرید گلاب به صورت اینترنتی مراجعه به فروشگاه سلام کاشان است تا از خریدی ایمن و آسان بهره ببرید. این فروشگاه گلاب با کیفیت و قیمت ارزان در اختیار شما عزیزان میگذارد و علت این ارزانی فروش بدون واسطه است. شما از طریق این فروشگاه اینترنتی میتوانید تمامی عرقیات گیاهی مورد نظر خود را بصورت عمده و یا در مقادیری کم و در کمترین زمان ممکن تهیه کنید.